Tveganja pri dvigovanju težkih tovorov

Težki tovori povzročajo posebne težave, saj jih ne moremo enostavno prestaviti. Vsak premik bo poseben projekt, ki bo verjetno zahteval prilagojeno rešitev. Na srečo je možno v večini primerov takšno rešitev tudi najti, zelo pa pomaga namenska oprema za takšna opravila. A še vedno ostajajo določena tveganja, ki jih ne smemo zanemariti. Hitro se lahko zgodi, da že ena sama šibka točka povzroči veliko nevšečnosti.

Dvigalom in vitlom namenjamo veliko pozornosti in se vedno prepričamo, da so dovolj zmogljivi. Kaj pa jeklenica, ki jo bomo uporabili za dvigovanje oziroma vleko tovora? Prav ta lahko predstavlja tveganje, kajti pogosto gre za šibki člen v sistemu. Ne nujno zato, ker bi bila sama jeklenica slabo izdelana, temveč pogosteje zato, ker se izbiri prave opreme ne posvetimo dovolj premišljeno. Tudi ti izdelki so namreč prilagojeni za različne obremenitve in ne bodo zmogli enostavno dvigati ali vleči pretežkih bremen. Vsaka jeklenica, ki jo uporabimo, mora biti torej pripravljena na svoje delo – prepričamo se predvsem o nosilnosti, seveda pa tudi o stanju vrvi in združljivosti s preostalo opremo.

To velja za vse pripomočke, ki jih uporabljamo pri dvigovanju težkih tovorov. V vsakem primeru je pomembno, da uporabimo zanesljivo opremo. To so recimo tudi gurtne, ki jih včasih uporabljamo za dvigovanje bremen, še pogosteje pa za zaščito pri prevozu. Kakovostne gurtne lahko močno pomagajo pri delu, predvsem pa zagotavljajo varno izvedbo premikov. Uporabljajo se za fiksiranje tovora in na ta način pripomorejo k varnosti in zanesljivosti pri delu. Vsekakor gre za ključno opremo, ki je ne smemo zanemariti. Poleg tega pa tudi v tem primeru ne moremo mimo specifičnih lastnosti uporabljene gurtne – spet se gre prepričati predvsem o nosilnosti traku, redno je treba preverjati tudi stanje oziroma ohranjenost gurtne. Življenjska doba namreč ni neomejena, pod velikimi obremenitvami pa so lahko usodne že manjše poškodbe.