Navodila za supanje

Napihljiv sup 2

Stoječe veslanje na napihljivi deski je izredno zabavno, sodeč po številu navdušenih veslačev gre za vedno bolj priljubljeno obliko rekreacije, s tem pa je vedno več tudi tistih, ki se odločijo prvič poskusiti zaveslati na mirni vodni gladini. To ni enostavno opravilo, če človek ni vajen lovljenja ravnotežja na vodi, je pa ravno zato proces učenja zelo zanimiv in zabaven, na koncu pa prinese zadovoljstvo in nove možnosti pri upravljanju supa. Navodila za supanje pa so precej enostavna, saj trik tiči v ravnotežju, ne pa v kakšnih posebnih spretnostih. Ko se opremimo z vso potrebno opremo in to pripravimo na uporabo, se lahko lotimo prvih korakov, ki bodo vodili do končnega uspeha pri stoječem veslanju.

Napihljiv sup je treba najprej spraviti na vodno gladino. Če imamo desko z zadostno nosilnostjo, se bomo brez težav povzpeli nanjo – lažje bo to v plitvi vodi, kjer ne bo treba cele teže telesa takoj prenesti na napihljiv sup. Najprej se namestimo na kolena, ulovimo ravnotežje v tem položaju, potem vstanemo z eno nogo in nato z drugo. Postavimo se približno na sredino supa, morda korak naprej za dodatno stabilnost. Lovljenje ravnotežja pri tem olajša veslo, ki ga držimo v rokah prečno na desko. Če imamo napihljiv sup z zadostno nosilnostjo, bo ta postopek uspešen in verjetno ne bo povzročal preveč težav, čeprav bo treba morda poskusiti večkrat.

Samo veslanje lahko povzroči kar nekaj zmede za začetnike, ki se niso predhodno pozanimali o tem, kako pravzaprav veslati. Napihljiv sup je načeloma precej stabilen in skuša držati isto smer pri veslanju, je pa treba seveda redno izmenjevati stran veslanja. Za učinkovito supanje lahko na eni strani naredimo hkrati kakšnih pet zamahov. Veslo naj bo obrnjeno tako, da je lopatica nagnjena naprej, torej veslamo s plosko stranjo. Treba se bo privaditi na nove gibe, a z nekaj vaje bo to hitro prišlo v kri.